27/02/2012

Wydarzenia TH

WSH partnerem CKZiU

12 kwietnia 2018 roku zostało podpisane porozumienie pomiędzy Wyższą Szkołą Handlową we Wrocławiu, a CKZiU w Oławie. Porozumienie umożliwia uczniom TH uczestniczenie w zajęciach i warsztatach na uczelni oraz wspomaga realizację edukacji z zakresu przedsiębiorczości.

DSCN5547

Porozumienie w imieniu CKZiU podpisała dyrektor Maria Domaradzka, a WSH reprezentowała dr Marta Drozdowska – Prorektor uczelni, w obecności dr Dariusza Sochy- dyrektora studiów podyplomowych, dr inż.Haliny Węgrzyn- dziekana oraz nauczycieli CKZiU dr inż. Jagody Ambrozik-Haby i Barbary Muller.

DSCN5561

Zgodnie z corocznym rankingiem czasopisma Perspektywy WSH jest pierwszą niepubliczną uczelnią o profilu biznesowym oraz drugą prywatną uczelnią we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Kształci m.in. na kierunku Turystyka i Rekreacja, z programem hotelarskim, szczególnie bliskim naszym uczniom. Podpisanie współpracy zaowocuje wyjazdami naszych uczniów na zajęcia i wykłady, uczestnictwo w projektach, kontakt z pracownikami i studentami wyższej uczelni.

DSCN5570

Już pierwszego dnia uczniowie klasy II  technikum hotelarskiego mogli wysłuchać bardzo ciekawego wykładu na temat aktualnych trendów w turystyce, porozmawiać ze studentami, zapoznać się z uczelnią.

————————————————————————————————————————————————————————

Dwa w jednym, czyli II H na hotelarskim szlaku Wrocławia

Uczniowie klasy II H odbyli wycieczkę zawodoznawczą związaną z rekonesansem wrocławskich hoteli. Najpierw odwiedzili klimatyczny i kameralny Hotel Sofia*** zlokalizowany w bliskim sąsiedztwie Dworca Głównego.

???

 

Następnie zapoznali się z … dwoma hotelami w jednym budynku, czyli z dawnym Hotelem Wrocław. Obecnie należy on do sieci Accor i został podzielony na czterogwiazdkowy Novotel Wrocław Centrum oraz trzygwiazdkowy Ibis. Pokoje zostały wyremontowane i dostosowane do odpowiednich standardów. Ponadto znajdują się tam sale konferencyjne i duże zaplecze gastronomiczne… Było co oglądać!

Na zakończenie wyjazdu uczniowie zapoznali się z usługami i standardami designerskiego, eleganckiego i luksusowego DoubleTree by Hilton Hotel Wrocław.

IMG_20180301_114302 (800x449)

W każdym z hoteli była możliwość uzyskania informacji na temat praktyk zawodowych i przyszłej pracy. Wszyscy pracownicy z entuzjazmem opowiadali o pracy w hotelarstwie i zachęcali do wyboru takiej ścieżki kariery. Zapewniali, że pracy dla chętnych w tej branży nie brakuje, bo obecnie na rynku zatrudnienia dominuje pracownik.

Wycieczkę zorganizowały nauczycielki hotelarskich przedmiotów zawodowych:
B.Müller i J.Ambrozik- Haba.

————————————————————————————————————————————————————————

Trochę lata w środku zimy, czyli Międzynarodowe Targi Turystyki i Czasu Wolnego

Już po raz dziesiąty odbyły się we Wrocławiu Międzynarodowe Targi Turystyki. To znacząca impreza na mapie Wrocławia. 23 lutego uczestniczyli w nich uczniowie klasy III H. Jak zwykle organizatorzy i wystawcy przygotowali wiele atrakcji: można było poznać ofertę usług turystycznych i hotelarskich na najbliższy sezon, dokonać degustacji potraw lokalnych (np. włoskiej pasty z karczochów, soku z buraków kiszonych), wziąć udział w konkursach, czy uczestniczyć w ciekawej prelekcji.

IMG_20180223_103715 (800x449)

Nasi uczniowie spotkali się z panem Jerzym Górskim, którego niezwykłe życie stało się podstawą scenariusza filmu „Najlepszy”. Targi są miejscem, w którym spotykają się ludzie z branży, pasjonaci podróży i wszyscy ciekawi świata.

Organizatorami wyjazdu były nauczyciele przedmiotów zawodowych: B. Müller i M. Słabicka-Kędra.

————————————————————————————————————————————————————————

Napiszcie swoją historię!

Tak zachęcały uczennice klasy 4HT swoje młodsze koleżanki i kolegów z klas pierwszych : Technikum Hotelarskiego oraz Żywienia i Usług Gastronomicznych podczas uroczystości pasowania na ucznia, która odbyła się 22 listopada 2017 roku w Hotelu Oławian****.

39

Fot. Pasowanie uczniów klasy 1G

Wcześniej opowiedziały swoją prawie czteroletnią  historię: wycieczki, zajęcia projektowe, konkursy. Opowiedziały o możliwościach jakie daje szkoła.

38

Fot. Pasowanie uczniów klasy 1H

„Drodzy Uczniowie, życzymy Wam niech  Wasza Historia będzie ciekawsza od naszej! Miejcie później wspomnienia z pobytu  i nauki w szkole, bądźcie aktywni, korzystajcie z możliwości, bo macie ich naprawdę dużo!!! Dyrekcja i Grono Pedagogiczne dbają o to ! Włączcie się w życie szkoły, oferowane możliwości, rozwijajcie się, z sukcesem zdajcie maturę i egzamin zawodowy. To na pewno się przyda w dorosłym i zawodowym życiu. My w to wierzymy.”

37

Dołączamy się do życzeń.

Fot. Anna Jonas

——————————————————————————————————————————

Dolnośląskie zmagania hotelarzy

Już po raz dziesiąty uczniowie i nauczyciele szkół hotelarskich spotkali się na potyczkach zawodowych, tym razem w hotelu Maria Antonina*** w Zagórzu Ślaskim. Naszą szkołę reprezentowały uczennice Nicola Groń i Aleksandra Klucznik z kl.IV HT.

IMG_20171116_101006

 

 

Nie było łatwo : 20 szkół,40 uczestników, 4 etapy: test z wiedzy teoretycznej, rozmowa z gościem w języku angielskim, ścielenie łóżka zgodnie z procedurami na czas, nakrywanie stołu do wylosowanego menu. Nasze uczennice dzielnie walczyły, wykazując się wiedzą i umiejętnościami praktycznymi. Ostatecznie uplasowały się w pierwszej dziesiątce ( miejsca VI i IX). Gratulacje.

Organizatorzy zadbali również o dodatkowe atrakcje: wycieczka do zamku Grodno z przewodnikiem, wykład i spotkanie ze znanym blogerem, pasjonatem hotelarstwa Karolem Weberem – Inspektorem hotelowym , przedstawicielem Polskiej Akademii Gościnności – panem Zbigniewem Kowalskim. Było bardzo ciekawie i inspirująco – hotelarstwo to zawód i pasja.

Uczennice do konkursu przygotowały panie: B. Muller, M. Bednarczyk, A.Dylewska.

 ————————————————————————————————————————————————————————-

Europejski tydzień umiejętności zawodowych

Pasowanie, konkurs i Erasmus+

8 grudnia 2016 roku w Hotelu Oławian w Oławie odbył się konkurs na najpiękniejszy stół bożonarodzeniowy „Magia Świąt”, pokaz umiejętności tanecznych i wokalnych oraz prezentacja efektów projektu praktyk w ramach programu Erasmus+. Wszystkie te wydarzenia były związane z Europejskim Tygodniem Umiejętności Zawodowych.

1o

I miejsce „Magia Świąt”

 

Magiczne stoły

Od rana w hotelu krzątali się uczniowie – uczestnicy konkursu. Zgłosiło się 20 drużyn z regionu: z Oławy, Ziębic, Ludowa Polskiego. Zwyciężył zespół z ZSP w Ziębicach, II miejsce przypadło uczennicom klasy 4T  z CKZiU w Oławie, III miejsce zajęli uczniowie z ZSP nr 2 w Dzierżonioiwe. Wyróżniono uczennice klasy 1H z CKZiU w Oławie. Specjalną nagrodę otrzymał zespół nr 14 za oryginalność pomysłu.

3o

II miejsce

Pokaz talentów

Uczennice CKZiU prezentowały talent wokalny z utworach związanych tematycznie z Hiszpanią i świętami Bożego Narodzenia. Manuela  Pawlak z klasy 3HT prezentowała taniec z hula-hop.

6o

Podsumowanie projektu

od 2 do 30 listopada grupa 16 uczniów z techników: gastronomicznego, hotelarstwa i turystycznego odbywała staże zawodowe na Teneryfie. Uczniowie pracowali jako animatorzy czasu wolnego w kompleksach hotelowych, w restauracjach oraz w kuchni. Wyjazd odbył się w ramach Erasmus+ – EUROPEJSKIE PRAKTYKI-EUROPEJSKI PRACOWNIK.

Pasowanie

7o

Podczas imprezy odbyło się także coroczne pasowanie uczniów klas pierwszych. Maria Domaradzka, dyrektor CKZiU i Teresa Maraj, dyrektor Hotelu Oławian pasowały hotelarzy repliką klucza hotelowego a gastronomów wielką chochlą.

8o

Zwyczaje i smakołyki

2o

Maria Bednarczyk, jedna z organizatorek imprezy, przedstawiła zwyczaje świąteczne i noworoczne Hiszpanów. Mówiła też o potrawach, a niektóre z nich przygotowane były do degustacji. Organizatorzy  zadbali również o przekąski w stylu hiszpańskim.

5o

Organizatorzy: Barbara Mueller, Maria Bednarczyk, Maria Rataj – Bachul, Małgorzata Słabicka – Kędra, Artur Marszałek.

Za pomoc dziękujemy: Teresie Maraj, Jerzemu Kamińskiemu oraz jury: Bożenie Potoczny, Annie Ślipko (oraz ponownie Teresie Maraj i Jerzemu Kamińskiemu).

Fot.

————————————————————————————————————-

Dolnośląskie potyczki hotelarskie

17-18 listopada w Wałbrzychu, odbyły się coroczne Dolnośląskie Potyczki Hotelarskie. Naszą szkołę reprezentowali Katarzyna Czyrnek i Mateusz Sucharski, uczniowie klasy IV H. Potyczki to sprawdzian wiedzy i umiejętności przyszłych hotelarzy.

imag0050-800x450

Konkurencje, z którymi zmierzyli się uczestnicy, to test wiedzy zawodowej, umiejętność konwersacji i obsługi gościa w recepcji w języku obcym oraz obsługa konsumenta w gastronomii hotelowej. Mateusz Sucharski uplasował się w pierwszej dziesiątce najlepszych uczniów w województwie.

Uczniów do potyczek przygotowali nauczyciele: Barbara Müller, Agnieszka Szawan-Paras, Monika Zaklukiewicz, Michał Kuczma. Opiekę podczas wyjazdu sprawowała Katarzyna Nazar.

Następne potyczki za rok. Zachęcamy uczniów klas hotelarskich do wzięcia udziału!

——————————————————————————————————————————————————————-

Pasowanie kluczem i chochlą 2015

Tradycyjne pasowanie uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych i hotelarskiego odbyło się 6 listopada 2015 roku w Hotelu Oławian. Przyszli specjaliści od gastronomii byli pasowani wielką chochlą a pracownicy branży hotelarskiej – wielką repliką klucza hotelowego.

11991321_973274632708910_386167255_o

Pierwsza część uroczystości poświęcona była podsumowaniu projektu Erasmus+ , w ramach którego 16 uczniów klas trzecich wyjechało na miesięczne praktyki do Malagi, w Hiszpanii. Uczniowie odbywali staże w kilku miejscach na Costa del Sol: dwóch hotelach, dwóch restauracjach, w biurze podróży oraz w wypożyczalni rowerów i segway’ów. Każda grupa przedstawiała miejsce swoich praktyk oraz nawiązywała do jednego z elementów kultury lub tradycji regionu, w którym przebywała.

12209341_973274059375634_190313932_oUczniowie klasy 3H opowiadają o praktykach w hotelu.

W drugiej części przedstawiciele pierwszoklasistów odpowiadali na pytania przygotowane przez starszych kolegów. Zadania dotyczyły informacji z wcześniej obejrzanych prezentacji z projektu. Reprezentacje las pierwszych otrzymały drobne upominki od Hotelu Oławian a zaraz potem rozpoczęła się ceremonia pasowania.

 

12207387_973274489375591_2085999932_oZwyczajem szkoły pasowania dokonały: Maria Domaradzka, dyrektor CKZiU oraz Teresa Maraj, właścicielka  hotelu.

12218794_973276309375409_1600610738_o

Ostatnia część imprezy to poczęstunek: w tym roku na stołach królowały hiszpańskie potrawy i przekąski. Z paellą włącznie.

12214192_973276469375393_314838609_o

Uczniowie klasy 1H z Agatą Brodziak, wychowawczynią.

W uroczystości uczestniczyli uczniowie techników z branży ho-ga – tur, ich nauczyciele i rodzice oraz zaproszeni goście: dyrekcja szkoły, przedstawiciele starostwa powiatowego i mediów lokalnych.

12218092_973276302708743_1925893079_o

Uczniowie klasy 1G z Ewą Górnicką, wychowawczynią.

Fot. Patrycja Turczańska

——————————————————————————————————————————————————————

Rok z życia hotelarzy 2014/2015

Kończy się już kolejny rok nauki w Technikum Hotelarskim. Jego uczniowie z niecierpliwością oczekują zasłużonych wakacji… Zasłużonych, bo wiele się działo w tym roku.

Wrzesień. Zaczęło się tradycyjnie od pasowania pierwszoklasistów w Hotelu Oławian ****. Było uroczyście, galowo, elegancko: świat hoteli otworzył swoje podwoje. Wielkim światem zapachniało również podczas prezentacji herbat Dilmah: prelegent opowiadał o tajemnicach uprawy i parzenia herbaty, przeniósł nas na herbacianą wyspę Cejlon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Październik to miesiąc praktyk zawodowych kl. III. Uczniowie poznawali realia pracy na różnych stanowiskach w obiektach hotelarskich Oławy i Wrocławia. Nowością były praktyki na promach armatora Unity Line. Cztery uczennice kl. III H zdobywały doświadczenie w tym nietypowym obiekcie noclegowym na trasie Świnoujście – Ystad/Szwecja.

prom

Miesiąc listopad to miesiąc zmagań konkursowych: odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej oraz Dolnośląskie Potyczki Hotelarskie w Wałbrzychu, w ciekawych wnętrzach Hotelu Maria****. Monika ( kl. IV H) zakwalifikowała się do drugiego etapu.

Uczennice kl. I poznawały kuchnie świata w ramach zajęć z projektu „Poznajemy kulturę i kuchnię narodów” MKZ II.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grudzień to miesiąc świąteczny: uczennice III H zdobyły I miejsce w powiatowym konkursie na najpiękniejszy stół „Magia Świąt”.

magia świąt

Styczeń – eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej w Jeleniej Górze. W szranki z najlepszymi uczniami Dolnego Śląska stanęły hotelarki: Monika kl. IV H i Kasia III H. Niestety zabrakło tylko 1 punktu do zakwalifikowania się do etapu centralnego w Kołobrzegu! I tak gratulujemy.

olimpiada JG

Luty – tym razem się udało: I miejsce w rejonowym konkursie Najlepszy Uczeń w Zawodzie 2015.Brawo! Ponadto zakwalifikowane hotelarki z III H zaczynają się uczyć hiszpańskiego i przygotowywać do praktyk w Maladze w ramach projektu Erasmus+.

konkurs najlepszy

Marzec – zakończenie realizacji Uczniowskiego Mini Projektu Badawczego „Inteligentne hotele- hotelami przyszłości?”, w którym udział wzięli Kasia, Ola i Mateusz z II H.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klasa II H znowu zwiedza hotele: klimatyczny Dwór Polski, supernowoczesny „Puro” i najmłodszy we Wrocławiu Ibis Style ( wizyta owocuje nawiązaniem współpracy w temacie praktyk uczniowskich).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kwiecień – zakończenie nauki w szkole – kl. IV H oraz wyjazd na staże do Malagi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Maj – praktyki zawodowe klasy II H. Po raz pierwszy uczniowie naszego centrum odbywają je w najstarszym hotelu Wrocławia – pięciogwiazdkowym „Monopolu”. Otrzymują wysokie oceny z praktyk. Ponadto zakończenie pobytu w Hiszpanii i matury klas czwartych.

monopol

 

Wyniki konkursu wniosków Erasmus+ 2015: 98/100 punktów!!! W przyszłym roku staże w Lisbonie /Portugalia i na Wyspach Kanaryjskich/ Hiszpania. Hurra!!!

Czerwiec – wakacje tak blisko,  ale przed hotelarzami kl. III H i byłej IV H jeszcze egzaminy zawodowe. W tym roku po raz pierwszy w nowej i starej formule. Trzymamy kciuki! Natomiast wybrani uczniowie kl. II uczęszczają na język hiszpański i myślą już o październikowych praktykach w Maladze.

I jak tu się nudzić będąc hotelarzem?

nuda

 

 

__________________________________________________________________________________________________

Hotelarze najlepsi w zawodzie

Monika Hasiak, Katarzyna Marcinków i Katarzyna Wrona z technikum hotelarstwa zajęły I miejsce w regonie, w konkursie „Najlepszy uczeń w zawodzie”.

DSC01577Drużyna hotelarzy

 

Uczennice pokonały drużyny z całego regionu wrocławskiego, do którego zaliczają się szkoły z Jelcza-Laskowic, Wrocławia, Obornik, Wołowa, Środy Śląskiej, Milicza, Oleśnicy, Sycowa i Trzebnicy.

Konkurs po raz kolejny zorganizowało DCIZiDN w Wałbrzychu, w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku II. W potyczkach zawodowych uczestniczyli także uczniowie innych zawodów, wszystkie konkursy odbyły się w lutym 2015 roku.

Finał zawodów odbędzie się 3 marca, weźmie w nim udział zwycięska drużyna hotelarzy.

W pozostałych zawodach sukces odnieśli także uczniowie TCPG, którzy po raz pierwszy przystąpili do konkursu w tym zakresie. Na uwagę zasługuje fakt, że uczniowie klasy 2C zmagali się ze starszymi stażem i doświadczeniem uczniami klas trzecich. Drużyna wystąpiła w składzie:  Klaudia Nędzarek, Hanna Wabnic i Radosław Łubnicki , opiekunem był Jacek Skórski.

III miejsce wywalczyli uczniowie technikum obsługi turystycznej. Klaudia Szubartowicz, Anna Stanisławczyk i Ewelina Węglowska przygotowywały się z Marią Bednarczyk.

__________________________________________________________________________________________________

 

Pasowanie uczniów klas techników z branży ho-ga – tur

 http://archiwum.ckziu.olawa.pl/o-szkole/technikum-nr-i-w-olawie/technikum-organizacji-uslug-gastronomicznych/wydarzenia/

__________________________________________________________________________________________________

 

2013/2014

Hotele naszych praktyk

Uczniowie kl. II H odbywają obecnie praktyki zawodowe w hotelach Oławy i Wrocławia. Zanim to jednak nastąpiło, odbyli wycieczkę programową w celu poznania tych obiektów oraz nowego hotelu na noclegowym planie miasta Wrocławia.

W hotelu Sofitel

Na trasie hotelarzy znalazł się m.in. hotel francuskiej sieci B&B **, Hotel Mercure ****, Radisson Blu ****** a na końcu onieśmielił ich również pięciogwiazdkowy Sofitel należący do systemu Accor.

Pierwsza praktyka w takich obiektach zawsze wiąże się ze stresem, uczniowie zadają pytanie: czy sobie poradzę? Wyjazd miał na celu rozwianie niepewności, zapoznanie się z drogą dojścia do obiektów, wymaganiami, usługami świadczonymi w obiektach. Reszta szczegółów oczywiście w każdym hotelu, po rozpoczęciu i podczas odbywania praktyk.

W przerwie między zwiedzaniem obiektów uczniowie podziwiali zabytki dolnośląskiej stolicy oraz polowali na … krasnoludki wrocławskie – turystyczny symbol miasta.

Organizatorkami wyjazdu były panie: Barbara Müller i Jagoda Ambrozik-Haba.

__________________________________________________________________________________________________

 

Consomme z kurczaka, deska serów i nie tylko, czyli sukces Agnieszki Słabiniak

Smakowite menu to zadanie z ostatniego etapu Dolnośląskich Potyczek Hotelarskich, organizowanych już po raz VI w dniach 21-22 listopada 2013, przez ZS nr 7 w Wałbrzychu. Uczestników zmagań gościł klimatyczny Hotel Maria. Potyczki corocznie są okazją do zaprezentowania wiedzy i umiejętności uczniów dolnośląskich szkół hotelarskich. Pozwalają na integrację uczestników, poznanie zabytków regionu (zwiedzanie Zamku Książ), no i pobyt w ekskluzywnym hotelu. W tym roku wzięło w nich udział 17 szkół.
Naszą szkołę reprezentowały : Karolina Grzeszek i Agnieszka Słabiniak (kl. IV H). Agnieszka pokonała etap testu zawodowego (34 uczestników), rozmowy z gościem w recepcji w języku obcym (10 uczestników) i przygotowania stołu pod wylosowane menu (6 uczestników). Zajęła III miejsce! Gratulujemy umiejętności!
Do zawodów uczennice trenowały pod okiem pań : B. Mὕller, M. Bednarczyk i A. Skrętkowicz.
BM

__________________________________________________________________________________________________

VI Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej – rywalizacja na etapie szkolnym.

30 października 2013 odbył się szkolny etap VI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.
Wzięło w nim udział 15 osób z klas II – IV Technikum Hotelarskiego. Pierwszy etap polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego.
Do drugiego etapu zakwalifikowało się sześć uczennic. Zmierzyły się one z problemową sytuacją w recepcji hotelowej ( w języku obcym). W roli gości hotelu wystąpiły panie: A. Skrętkowicz ( język angielski) oraz A. Szawan Paras ( język niemiecki).
Największą jednak trudność sprawiło zadanie z obsługi konsumenta – nakrycie stołu zgodnie z wylosowanym menu. Uczennice wykonały to zadanie pod bacznym okiem jurorki – pani M.Bednarczyk. Obok niej w jury zasiadały panie : B. Müller i J. Ambrozik-Haba.
Werdykt nie był łatwy. Ostatecznie I miejsce zajęła Karolina Grzeszek z klasy IV H, II – Agnieszka Słabiniak (IV H), III – Paulina Pióro (IV H), IV -Beata Ciszewska (III H), V – Ewa Sendziuk i Joanna Żygadło (IV H). Nagrody (słuchawki, mysz bezprzewodowa i inne akcesoria) ufundowało Starostwo Powiatowe w Oławie.
Karolina i Agnieszka będą reprezentowały szkołę na konkursie w Wałbrzychu i olimpiadzie w Jeleniej Górze. Gratulujemy!
BM

__________________________________________________________________________________________________

Hotelarze w Regionalnej Szkole Turystycznej w Polanicy Zdrój

Dwie grupy uczennic klas II-IV Technikum Hotelarskiego odbywały w październiku  trzydniowe warsztaty zawodowe w ramach projektu MKZ II na Dolnym Śląsku. Miejscem zajęć była Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy Zdrój, mogąca się pochwalić bardzo dobrym wyposażeniem pracowni zawodowych, kadrą nauczycielską i osiągnięciami w branży turystycznej.
Nowe doświadczenia dotyczyły tematów związanych z obsługą konsumenta, zarządzania jakością pracy w hotelach, znajomości prawa na rynku turystycznym, organizacji produkcji potraw, pracy w recepcji i housekeepingu.
Czas wolny (a nie było go zbyt wiele, bo zajęcia trwały do 19.30) uczennice poświęciły na zwiedzanie i spacery po pięknym, dolnośląskim kurorcie oraz na wieczorny seans w kinie.
Wszystkie uczestniczki wyjazdu  były bardzo zadowolone z zajęć i podkreślały ich przydatność.
Organizatorami wyjazdu ze strony szkoły była p.K.Nazar oraz panie M.Bednarczyk i B. Müller.
BM

__________________________________________________________________________________________________

 

Grape znaczy grono…

Hotelarze z II H śledzą bacznie nowinki i wydarzenia w branży. Takim wydarzeniem jest otwarcie we Wrocławiu nowego obiektu noclegowego o standardzie 5*!

Luksusowy, klimatyczny hotel Grape otworzył swoje podwoje dla uczniów kl. II H jeszcze przed oficjalnym otwarciem.

Wyjątkowość obiektu polega na jego inspiracji winem: unikatowo zaaranżowane pokoje, które charakterem i designem przypominają i utożsamiają się z najbardziej znanymi regionami winnymi z Europy i ze świata, biblioteka winna, motyw grona w logo i elementach dekoracyjnych.

To trzeba zobaczyć i poczuć : klimat luksusu, elegancji i wielkiego świata!

Drugim elementem wycieczki przedmiotowej do Wrocławia był udział w Dolnośląskim Festiwalu Nauki.  Uczniowie kl. II H wzięli udział w wykładzie „GMO – strach przed nieznanym czy świetlana przyszłość?”, odbywającym się na Politechnice Wrocławskiej. O ważności tematu świadczyła frekwencja: w auli wykładowej zabrakło miejsc! Jednak sam wykład pozostawił niedosyt: nie dał jednoznacznej odpowiedzi na pytanie postawione w tytule. Wszystko wyjaśni przyszłość…

BM

__________________________________________________________________________________________________

Pasowanie ho-ga-tur 2013

30 września 2013 roku o godz. 13: 00 w Hotelu „Oławian” odbyło się uroczyste pasowanie HO-GA-TUR, uczniów pierwszych klas Technikum Hotelarstwa, Organizacji Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Obsługi Turystycznej z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Oławie.


Maria Domaradzka i Teresa Maraj pasują uczniów klasy 1H repliką klucza hotelowego.

Uroczystość rozpoczęła się występem szkolnego chóru „Choco”. Następnie powitano gości a Maria Bednarczyk, nauczycielka przedmiotów turystycznych wygłosiła krótki wykład na temat branży turystycznej.

Zadania dla pierwszaków

Uczniowie klas pierwszych musieli zmierzyć się z quizem i przygotowanymi specjalnie dla nich zadaniami, np. ubieranie pościeli, odpowiadanie na pytania branżowe. Wszystko po to, aby sprawdzić ich predyspozycja zawodowe i umiejętności. Drużyny były poddane ocenie jury. Najlepiej z zadaniami poradziła sobie klasa IT.

Uczniowie wykonują jedno z zadań – ubieranie pościeli.

Impreza odbyła się w Hotelu Oławian, który przygotował dla gości część poczęstunku oraz napoje.

Kluczem, widelcem i mapą

Po zakończeniu pierwszej części nastąpiło uroczyste pasowanie, poprowadzone przez Marię Domaradzką, dyrektor ZSP Nr 1 oraz Teresą Maraj, właścicielkę hotelu „Oławian”. Uczniowie pasowani byli za pomocą repliki wielkiego hotelowego klucza, widelca oraz zwiniętej mapy.

Uczniowie klasy gastronomicznej byli pasowani wielkim widelcem.

Na zakończenie uczniowie i goście zostali zaproszeni na poczęstunek. Uroczystość przygotowali nauczyciele przedmiotów zawodowych (Barbara Muller, Maria rataj – Bachul i Maria Bednarczyk) i koledzy ze starszych klas.

Iza Kowalska

Fot. Iza Kowalska, klasa dziennikarska

__________________________________________________________________________________________________

 

Hotelarze bliżej Francji!

http://archiwum.ckziu.olawa.pl/projekty-unijne/modernizacja-ksztalcenia-zawodowego-na-dolnym-slasku/aktualnosci-dla-uczniow/

__________________________________________________________________________________________________

 

ŻUBRÓWKA NA ŻUBROWISKU

Pod koniec czerwca uczniowie klas 2 T i 2 H przebywali w Świnoujściu.
Program wycieczki był bardzo napięty. Zwiedzali atrakcje turystyczne Świnoujścia: latarnię morską, forty, plażę, a także port, gdzie uczestniczyli w obchodach Dnia Morza.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się wizyta na promie pasażerskim m/f Polonia. Uczniowie mogli sprawdzić w jakich warunkach odbywa się podróż do Szwecji, a także zapytać o możliwości odbywania praktyk na statku.
W Międzyzdrojach, dzięki uprzejmości Dyrektora Hotelu, zwiedzili znany w całej Polsce Hotel Amber Baltic ****, wybierany przez gwiazdy filmu i telewizji w czasie Festiwalu Gwiazd, który co roku odbywa się w Międzyzdrojach. Odwiedzili także molo i Promenadę Gwiazd.
Uczniowie obejrzeli również atrakcje Wolińskiego Parku Narodowego. Głównym punktem programu była wizyta w zagrodzie pokazowej żubrów.
Ponadto odbyli spacer ścieżką dydaktyczną oraz wspięli się na najwyższy klif na wybrzeżu – Górę Gosań (95 m n.p.m.).
Jednak największą popularnością cieszyło się plażowanie.
MB.

Pod koniec czerwca uczniowie klas 2 T i 2 H przebywali w Świnoujściu.Jednak największą popularnością cieszyło się plażowanie.MB.

__________________________________________________________________________________________________

Aneta w finale V Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej!

W dniach 16-19 kwietnia 2013 w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. E. Gierczak w Kołobrzegu odbył się Etap Centralny V Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. Naszą szkołę godnie reprezentowała Aneta Pikulska z kl. IV H, która została wyłoniona z ponad 330 kandydatów etapu okręgowego (opiekun Barbara Müller). Udział w finale zaprocentował zwolnieniem z części pisemnej egzaminu sprawdzającego kwalifikacje zawodowe, z wynikiem 100 %. Gratulujemy!

Dla uczestników V OWH zorganizowano prezentację i wykłady firmy VOIGT – producenta profesjonalnych środków czystości dla hoteli, zajęcia warsztatowe z serwowania wina oraz atrakcyjny program turystyczno-krajoznawczy, m.in. rejs statkiem po Bałtyku i zwiedzanie kołobrzeskich hoteli. Uroczyste zakończenie olimpiady odbyło się w luksusowym hotelu Aquarius*****. Kolejna edycja olimpiady już za rok. Hotelarze mają o co walczyć.

Aneta Pikulska w finale

Uczennica kl IV H Aneta Pikulska zakwalifikowała się do etapu centralnego V Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

9 stycznia 2013 w Jeleniej Górze odbyły się eliminacje okręgowe ( województwa: dolnośląskie i opolskie). Był to jeden z ośmiu okręgów II szczebla olimpiady od pięciu lat organizowanej przez Wyższą Szkołę Gospodarki
w Bydgoszczy wraz z Polską Izbą Hotelarstwa i ZSE-T w Kołobrzegu. Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Joanna Kędra i Aneta Pikulska.

Aneta podczas eliminacji.

Aneta znalazła się na liście 33 uczniów ( z prawie 330) zakwalifikowanych do etapu centralnego, który odbędzie się w kwietniu w Kołobrzegu. Nagrodami są m.in. zwolnienie z części egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe oraz indeksy na wyższe uczelnie. Do tego czasu będzie się przygotowywać pod okiem nauczycieli:
B. Müller ( przedmioty hotelarskie), M. Bednarczyk ( obsługa konsumenta) oraz A. Hebisz i L. Seredyńskiej
( język niemiecki).

Szkolny etap konkursu.

Życzymy sukcesów i pierwszego miejsca !!!

__________________________________________________________________________________________________

V potyczki hotelarskie

Joanna Kędra, Aneta Pikulska i Wioletta Mąkowska reprezentowały naszą szkołę w  V Dolnośląskich Potyczkach  Hotelarskich, które odbyły się 22 i 23 listopada 2012 roku w Hotelu Maria w Jeleniej Górze. Naszym uczennicom zabrakło bardzo niewiele, aby dostać się do następnego etapu.

Aneta Pikulska w etapie dolnośląskim.

W początkowym, szkolnym etapie, rywalizacja obejmowała test z wiedzy teoretycznej ( zagadnienia z hotelarstwa, marketingu usług oraz obsługi konsumenta). Do drugiego etapu przeszło 6 osób, których zadaniem było przyjmowanie gości  i rozwiązywanie ich problemów w recepcji hotelowej.  Trudnym zadaniem była konwersacja w języku obcym ( w roli gości wystąpili nauczyciele języka angielskiego p. Monika Zaklukiewicz oraz języka niemieckiego p. Lucyna Seredyńska).

Monika Zaklukiewicz w roli gościa anglojęzycznego.

Następnie, pod czujnym okiem p. Marii Bednarczyk należało nakryć stół do wykwintnego menu. Zwycięstwo przypadło : Joannie Kędrze, Anecie Pikulskiej i Wioli Mąkowskiej.

W trakcie Potyczek.

Potyczkom towarzyszyły  różne imprezy: zwiedzanie Zamku Książ, spotkanie z animatorem czasu wolnego , uroczysta kolacja, gra w kręgle. Potyczki były również okazją do spotkania i integracji z uczniami innych, dolnośląskich  szkół hotelarskich.

Barbara Müller, opiekunka uczennic.

_____________________________________________________________________________________________________

Pasowanie na hotelarza 2012

„HO-GA-TUR  2012″ – pasowanie uczniów pierwszych klas Technikum Hotelarstwa, Obsługi Turystycznej oraz Organizacji Żywienia i Usług Gastronomicznych  Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeuszu Kościuszki w Oławie odbyło się 27 września 2012, o godz. 13.00  w Hotelu Jakub Sobieski w Oławie.

Hotelarze byli pasowani kluczem…

… a uczniowie „gastronomika” chochlą.

Mapa to atrybut uczniów Technikum Obsługi Turystycznej.

„HO-GA-TUR ” organizowane jest zawsze w pierwszym miesiącu roku szkolnego. Uroczystośc rozpoczęła Maria Bednarczyk – nauczycielka przedmiotów turystycznych, przedstawiła ona ciekawą prezentację zachęcającą do nauki w branży turystycznej.

Pasowanie odbyło się w nowej restauracji Hotelu Jakub Sobieski.

Następnie odbył się quiz dla pierwszaków, musieli oni także sprostać wielu różnym zadaniom, które miały sprawdzić ich umiejętności.  Wszystko oceniane było przez surowe jury: Paris Hilton, Magdę Gessler oraz Wojciecha Cejrowskiego.

Quiz i zabawy.

Uczniowie wykonali zadania prawidłowo. Jury orzekło:  „Wszyscy wygrali, ponieważ są uczniami tej szkoły. ZSP NR 1 W OŁAWIE.”

Po zakończeniu pierwszej części  nastąpiło uroczyste pasowanie, przeprowadzone przez dyrekcję szkoły: Marię Domaradzką i Ewę Stelczyk oraz Urszulę Dudzik, manager hotelu .

Na zakończenie goście i uczniowie zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez klasę 2g i 4g, dodatkową atrakcją było zwiedzanie hotelu Jakub Sobieski.

Uroczystość zorganizowali nauczyciele przedmiotów zawodowych, a koordynatorem była Barbara  Muller. Pasowanie odbywa się w naszej szkole od trzech lat. Pierwsze miało miejsce w hotelu Jakub Sobieski, drugie w Hotelu Marta. Tegoroczna uroczystość zagościła w  hotelu Sobieski, w nowej Sali restauracyjnej.

Tekst; Karina Różycka

Fot. Karolin

______________________________________________________________________________________________________

Pasowanie „ho-ga tur” 2011

http://archiwum.ckziu.olawa.pl/o-szkole/archiwum/20112012-2/

__________________________________________________________________________________________________

Dobrze być hotelarzem!

Uczniowie Technikum Hotelarskiego poznają aspekty zawodu nie tylko teoretycznie. W ramach przedmiotu ,,organizacja pracy w hotelarstwie” oraz „zajęcia praktyczne” mieli okazję uczestniczyć w następujących wyjazdach ,zorganizowanych przez nauczyciela tych przedmiotów B. Műller ,w miesiącach kwiecień-czerwiec 2011:

Uczniowie klas I H i II H wraz z opiekunami E. Hańczaruk, T. Domaradzką, M. Słabicką – Kędrą oraz J. Puławską poznawali dolnośląskie obiekty noclegowe w zabytkach :Pałac Krasków w Marcinowicach oraz Zamek Górka w Sobótce. W ramach wycieczki „zdobyli” również Ślężę i zapoznali się ze schroniskiem turystycznym na jej szczycie.

KL. III H z wychowawcą A. Marszałkiem zgłębiała tajniki pracy w porcie lotniczym Wrocław. Po przejściu przez odprawę celną uczniowie dotarli do stanowisk niedostępnych dla przeciętnych pasażerów. Szczególnie interesujące okazały się informacje na temat funkcjonowania tanich linii lotniczych i stanowisk pracy na lotnisku.

Kl. II H pod opieką  B. Jarugi uczestniczyła również w spotkaniu ze znanym podróżnikiem Wojciechem Cejrowskim, zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Bankową we Wrocławiu. Wykład „Podróże – sposób na życie” na pewno pozostanie w pamięci uczniów, a być może zaprocentuje chęcią poznawania świata i poszerzania horyzontów. Podróżnik wszak przekonywał, że najciekawsze wyjazdy to boso i bez pieniędzy…

W najbliższych planach zajęć jest jeszcze piesza wycieczka kl. III H do Gospodarstwa Winna Góra. Gościnne progi zapraszają uczniów do obejrzenia obiektu, zapoznania się z ofertą usług, rozpalenia ogniska na jego terenie…

Dobrze być hotelarzem!

——————————————————————————————————————————————————————–

Dalekie kraje Europy i świata na stole uczniów TH


Uczniowie klas I i II Technikum Hotelarskiego podczas ferii szkolnych wzięli udział w zajęciach: „Znajomość wybranych rejonów Europy i Świata w nowoczesnej obsłudze klienta”, organizowanych w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku.

Uczestnicy zajęć, prowadzonych przez Barbarę Műller na warsztatach szkolnych, pilnie poznawali kulturę, zabytki a także charakterystykę kuchni francuskiej, włoskiej, greckiej i chińskiej. Zajęcia rozpoczynały się częścią teoretyczną, a następnie była prezentacja multimedialna lub film.

W drugiej części uczestnicy przygotowywali potrawy zgodnie z ustalonym menu, nakrywali do stołu i… konsumowali.

Było dużo zabawy i frajdy przy realizacji i degustacji menu, szczególnie w dniu konsumpcji spaghetti, czy ryżu pałeczkami. Program zajęć przedstawiał się następująco:

-Dzień francuski:

le petit dejeneur: bagietka, konfitury, masło, kawa biała, herbata
dejeuner: panierowany camembert, kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, mix sałat z sosem vinaigraitte, a na deser „gruszki pięknej Heleny” (bon apettite!)

– Dzień włoski : carpaccio z mozarelli, spaghetti z sosem bolonaise, surówka bukietowa, lody… (addio!)

– Dzień grecki : sałatka grecka, pita z mięsem i warzywami, ciasto brzoskwiniowe, portokalia (opa!)

– Dzień chiński: ryż z kurczakiem i warzywami, sałatka pekińska, pomelo, liczi  (再见)

Udział w tych zajęciach był na pewno połączeniem przyjemnego z pożytecznym, a czas ferii był wykorzystany efektywnie. Do kolejnych edycji!

——————————————————————————————————————————————————————-

Hotelarze na start!

W dniach 9 i 10 listopada odbyły się  III Dolnośląskie Potyczki Hotelarskie, organizowane przez Zespół Szkół nr7 w Wałbrzychu.

Uroczyste rozpoczęcie potyczek.

Nasza szkoła uczestniczyła w nich po raz pierwszy, a reprezentowały nas dwie uczennice kl. IV H Technikum Hotelarskiego: Sonia Ramian i Magdalena Wojciechowska pod opieką pani B. Müller – nauczyciela przedmiotów hotelarskich. Dzielnie walczyły ,chociaż nie zajęły medalowych pozycji-konkurencja była duża. Same potyczki odbywały się w bardzo ciekawym

W obiekcie : Hotelu Maria *** w Wałbrzychu. Uczniowie klas hotelarskich walczyli w trzech etapach: test pisemny z wiedzy zawodowej, obsługa gościa w języku obcym w recepcji hotelowej ( scenki sytuacyjne) oraz obsługa konsumenta ( nakrywanie stołu do wylosowanego menu).Oprócz sprawdzenia wiedzy i umiejętności praktycznej uczestnicy konkursu mieli okazję zwiedzać piękny Zamek w Książu, Hotel Maria*** ( byli w nim również zakwaterowani), uczestniczyć w pokazie barmańskim z degustacją drinków, wykładzie o winach i degustacji, uroczystej kolacji… Organizatorzy zapewnili interesujący program i jego realizację. Potyczki nie tylko sprawdzają poziom wiedzy, ale również kształcą. Następne będą za rok, więc uczniowie klas młodszych mają szanse na sprawdzenie siebie !

B.M.

Reprezentantki naszej szkoły przed startem.
Śniadanie w formie bufetu dodało sił uczestnikom zmagań.
——————————————————————————————————————————————————————–
Pasowanie na hotelarza!

Uczniowie klasy pierwszej Technikum Hotelarstwa są już prawdziwymi hotelarzami. Pierwsze w historii szkoły pasowanie na hotelarza odbyło się 1 października 2010 roku w hotelu Jakub Sobieski w Oławie.  30 osób stanęło przy recepcji hotelu, gdzie Maria Domaradzka, dyrektor ZSP1 i Jadwiga Kaczor, właścicielka hotelu dokonały pasowania złotym kluczem hotelowym. Uczniowie otrzymali także plakietki hotelarza. Organizatorką i pomysłodawczynią imprezy jest Barbara Muller, nauczycielka przedmiotów zawodowych z zakresu hotelarstwa. Pasowanie ma na stałe wpisać się w tradycję szkoły.

Impreza rozpoczęła się o 13.30 w kawiarni hotelowej, prowadzili ją uczniowie starszych klas technikum hotelarstwa. Na sali obecni byli adepci sztuki hotelarskiej z klasy pierwszej, ich starsi koledzy z klasy 2H, dyrekcja, rodzice, nauczyciele i lokalne media.

Barbara Muller przygotowała krótki wykład na temat historii hotelarstwa. Pierwszaki wzięły także udział w konkursie „na wesoło”.

Na koniec Maria Domaradzka życzyła uczniom powodzenia w zdobywaniu wiedzy i przyszłym zawodzie. Po części oficjalnej wszyscy przeszli do recepcji, gdzie odbyło się pasowanie.

Około 14.30 rozpoczął się bankiet w kawiarni hotelowej. Za przygotowanie poczęstunku i obsługę całej uroczystości odpowiedzialni byli uczniowie klasy drugiej technikum hotelarstwa.

Fot. M. Maziarz

Biuletyn Informacji Publicznej