19/11/2010
Szkolny Ośrodek Kariery
PROGRAM ZAJĘĆ SZKOLNEGO OŚRODKA KARIERY
Celem zajęć jest kierowanie karierą uczniów klas technikum hotelarskiego, gastronomicznego, mechanicznego
i obsługi turystycznej poprzez pracę uczniów w Szkolnym Ośrodku Kariery.
Cele szczegółowe zajęć:
- Kreowanie fachowca w pracy w branży turystycznej, gastronomicznej i hotelarskiej.
- Analiza predyspozycji zawodowych ucznia technikum.
- Wzmacnianie umiejętności kluczowych do wykonywania wybranego zawodu.
- Poznanie zasad poruszania się po lokalnym i globalnym rynku w poszukiwaniu pracy.
- Nabywanie umiejętności radzenia sobie w sytuacji zagrożenia bezrobociem.
- Praca nad własną karierą zawodową poprzez tworzenie własnego biznesu.
Treści kształcenia:
- Nabywanie umiejętności radzenia sobie ze stresem w pracy zawodowej.
- Nabywanie umiejętności zdobywania dodatkowych doświadczeń i zmiany kwalifikacji w zależności od rynku pracy.
- Zdobywanie doświadczenia w poruszaniu się po rynku pracy, wyszukiwanie rozwiązań alternatywnych.
- Droga zawodowa i droga ciągłego dokształcania się jako szansa na sukces.
Zajęcia realizowane są w firmie warsztatów, konsultacji indywidualnych, wycieczki do zakładów pracy.
Na zajęciach wykorzystujemy materiały edukacyjne, takie jak:
- Materiały metodyczno-dydaktyczne do planowania kariery zawodowej uczniów – KOWEZiU,
- Programy multimedialne – Działam skutecznie, aut. E.Firy-Krempy, i inne,
- „Siedem rodzajów inteligencji. Odkryj je w sobie i rozwijaj” Thomas Armstrong.
- „Ścieżka kariery zawodowej” praca zbiorowa J. Waldroop i T. Butler.
- „Poradnictwo zawodowe w Szok-ach” pod red. W.Krefta
- Programy multimedialne wydawnictwa PROGRA Pt. Piramida kariery.
K.N.