27/02/2012
Wydarzenia TŻiUG
Jest finał Olimpiady!
Karolina Trojanowska i Weronika Nowak zakwalifikowały się do centralnych eliminacji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, blok: gastronomia.
20.04.2018 r. uczennice klasy 4G – Karolina Trojanowska i Weronika Nowak – reprezentowały naszą szkołę podczas okręgowych eliminacji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, blok: gastronomia. Uczennice stanęły do rywalizacji z 30 uczniami, którzy reprezentowali szkoły o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych z terenu województwa dolnośląskiego i opolskiego. Eliminacje odbyły się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Składały się z części pisemnej – do rozwiązania uczniowie otrzymali test zawierający 60 pytań. Tyle też punktów maksymalnie można było uzyskać. Podczas tej części zmagań Karolina zdobyła 55 punktów, zaś Weronika – 54 punkty. Kolejną część olimpiady stanowiły zadania praktyczne.
1. Wykonanie rogalików z marmoladą z ciasta kruchego i omówienie zasad sporządzania ciasta krucho – drożdżowego.
2. Omówienie zasad diety wegetariańskiej – dobór surowców, zalety i wady takiego sposobu odzywania się. Ułożenie jadłospisu według tej diety oraz scharakteryzowanie różnych rodzajów wegetarianizmu.
3. Przygotowanie nakryć do różnych zup: barszczyku czerwonego z pasztecikami, zupy ogórkowej, chłodnika, kremu dyniowego z groszkiem ptysiowym i rosołu z makaronem. Dodatkowo należało zaprezentować sposób podawania tych zup w naczyniach jedno – i wieloporcjowych.
Za każde zadanie można było uzyskać po 20 punktów, co łącznie dawało 60 punktów możliwych do zdobycia. W tej części olimpiady nieznacznie lepsza okazała się być Weronika, uzyskując 51 punktów, zaś Karolina otrzymała 50,75 punktów.
Po zsumowaniu punktów, nasze uczennice uplasowały się na 3 i 4 miejscu spośród wszystkich uczniów biorących udział w olimpiadzie. Karolina uzyskała 105,75 punkty, zaś Weronika 105 punktów. Dzięki zajęciu tak wysokich miejsc obie zakwalifikowały się do centralnych eliminacji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, blok: gastronomia. Odbędą się one w dn. 7-8.06.2018 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Uczennice do olimpiady przygotowują się pod kierunkiem Ewy Górnickiej.
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów wiedzy oraz umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, któremu patronuje Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Ministerstwo Środowiska. Patronem medialnym XLII edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest Agencja Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu APRA oraz multiportal agropolska.pl. Organizatorem zmagań jest Komitet Główny OWiUR przy Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach.
E.G
————————————————————————————————————————————————————————-
Klasa 3G na live – cooking w restauracji Sukiennice 7
12 kwietnia wrocławska restauracja Sukiennice 7 gościła uczniów klasy 3G na pokazie kulinarnym – był to live cooking zorganizowany specjalnie dla naszych uczniów.
Ekipa kucharzy restauracji, z szefem kuchni Mateuszem Malinowskim na czele, opracowała, a następnie przygotowała na żywo dla uczniów następujące menu:
Przystawka
Kiszone i gotowane buraki/ selekcja pomidorów/ granita z sera koziego/ sos chimichurri
Zupa
Krem z topinamburu
Danie główne
Pierś z kurczęcia przyrządzona w sous – vide z dynią piżmową i smażonymi warzywami z emulsją tymiankową
Deser
Ganache czekoladowy z paloną bezą i malinami
Dla uczniów był to czas, podczas którego mistrzowie fachu udzielali im cennych wskazówek i dzielili się swoim doświadczeniem zawodowym.
Wycieczka została sfinansowana z nagrody, którą klasa zdobyła w konkursie organizowanym przez oławski oddział SGB Banku Spółdzielczego – „Kasa dla klasy”.
Pomysłodawczynią i organizatorką wycieczki była Ewa Górnicka.
————————————————————————————————————————————————————————-
Dzień marchewki
„Między wszystkimi własnościami ludzkimi, i ten mają ludzie z natury atrybut,
że się w smakach różnych kochają , nie tylko z apetytu, ale też z wiadomości”.
Stanisław Czerniecki
Głównym zamierzeniem ustanowienia tego dnia było wzbudzenie zainteresowania właściwościami zdrowotnymi marchewki – jest ona nie tylko smaczna i kolorowa, ale przede wszystkim posiada wysoką wartość odżywczą. Warzywo to, dzięki zapewnieniu odpowiednich warunków magazynowania, a także dzięki możliwości utrwalania, dostępne jest przez cały rok. Marchew warto spożywać zarówno jako dodatek do sałatek, zup, dań głównych czy słodkich wypieków, ale także idealną przekąskę – nie wymaga wielu przygotowań, by nadawała się do bezpośredniego spożycia. Należy również pamiętać, że marchew jest surowcem, który bardzo często wykorzystywany jest do produkcji soków – zarówno jednoskładnikowych, ale też jako dodatek do owoców.
Ponieważ marchew ma tak wiele zalet, uczniowie klasy 3G w dn. 05.04.2018 r., pod kierunkiem p. Ewy Górnickiej i p. Jagody Ambrozik – Haba, dla społeczności szkolnej przygotowali słodkie wypieki:
- ciasto marchewkowe przekładane marmoladą i pokryte kremem z serkiem mascarpone;
- mini muffinki marchewkowe;
- ciastka marchewko – owsiane.
Ale by było jeszcze bardziej zdrowo i smacznie, uczniowie przygotowali również soki: marchewkowy i marchewkowy z dodatkiem bananów, jabłek, pomarańczy i kiwi.
Przygotowana została również gazetka tematyczna, w której zamieszczono informacje o wartości odżywczej i możliwościach zastosowania tego warzywa.
Wszystkim bardzo smakowały słodkości i soki przygotowane przez uczniów i pytali, kiedy coś jeszcze przygotują
————————————————————————————————————————————————————————-
Innowacja „dietetyka” ze wsparciem Uniwersytetu Przyrodniczego
27 marca 2018 roku zostało podpisane porozumienie pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, a CKZiU. Porozumienie umożliwia uczniom klasy żywienia i usług gastronomicznych z innowacją „dietetyka” uczestnictwo w wybranych wykładach, zajęciach praktycznych oraz innych przedsięwzięciach naukowych organizowanych przez Uniwersytet. Porozumienie w imieniu CKZiU podpisała dyrektor Maria Domaradzka, a Uniwersytet reprezentowała Urszula Siembieda, zastępca dyrektora z Centrum Kształcenia Ustawicznego UPWr.
Prof. Andrzej Jarmoluk, Kierownik Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, przywitał uczniów i nauczycieli na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Przedstawił krótko ofertę edukacyjną oraz działalność naukową Wydziału.
Po prezentacji prof. Jarmoluka, członkowie Studenckiego Koła Naukowego „Q Jakości Żywności” przeprowadzili krótką prelekcję na temat produkcji czekolady, której ostatnim punktem była ocena organoleptyczna. Ocena organoleptyczna, czyli ocena produktu za pomocą zmysłów (węch, smak, zapach oraz dotyk), została przeprowadzona w specjalnie do tego celu wyposażonym laboratorium. Jednak ze względu na dużą liczbę uczniów, nie wszyscy mogli skorzystać z profesjonalnych boksów. W pierwszej części zajęć laboratoryjnych oceniane były „kupne” czekolady. Natomiast w drugiej części uczniowie oceniali czekolady zrobione specjalnie dla nich przez studentów. Była czekolada z landrynkami, z miętówkami, czarnuszką, czarnym pieprzem oraz ……………….. ROBAKAMI !!!! Oczywiście dla chętnych. Dla odważnych dostępna była również wersja ekstremalna czyli robaki pieczone sauté. Jesteście ciekawi jak smakują?? Zapytajcie uczniów 2G, bo paru śmiałków się znalazło.
Mamy nadzieję, że będziemy teraz częstym gościem na Wydziale Nauk o Żywności. Tylko już może bez takich niespodzianek.
JAH, EG
——————————————————————————————————————————
Mamy 3 miejsce!!!
- Hummus
- danie z dzika
- Uczennice w towarzystwie jury
Napiszcie swoją historię!
Tak zachęcały uczennice klasy 4HT swoje młodsze koleżanki i kolegów z klas pierwszych : Technikum Hotelarskiego oraz Żywienia i Usług Gastronomicznych podczas uroczystości pasowania na ucznia, która odbyła się 22 listopada 2017 roku w Hotelu Oławian****.
Fot. Pasowanie uczniów klasy 1G
Wcześniej opowiedziały swoją prawie czteroletnią historię: wycieczki, zajęcia projektowe, konkursy. Opowiedziały o możliwościach jakie daje szkoła.
Fot. Pasowanie uczniów klasy 1H
„Drodzy Uczniowie, życzymy Wam niech Wasza Historia będzie ciekawsza od naszej! Miejcie później wspomnienia z pobytu i nauki w szkole, bądźcie aktywni, korzystajcie z możliwości, bo macie ich naprawdę dużo!!! Dyrekcja i Grono Pedagogiczne dbają o to ! Włączcie się w życie szkoły, oferowane możliwości, rozwijajcie się, z sukcesem zdajcie maturę i egzamin zawodowy. To na pewno się przyda w dorosłym i zawodowym życiu. My w to wierzymy.”
Dołączamy się do życzeń.
Fot. Anna Jonas
——————————————————————————————————————————
Magiczny tort na II miejscu
W dniach 16-22 październik odbył się Ogólnopolski Tydzień Kariery po hasłem: Ja na rynku pracy: moje talenty i moje kompetencje. Weronika Żygadło z klasy 3G zajęła II miejsce w konkursie talentów.
Z tej okazji Powiatowy Ośrodek Pomocy Psychologiczno- Pedagogicznej i Doradztwa Metodycznego w Oławie zorganizował wiele konkursów, w których uczniowie CKZiU chętnie brali udział.
Gastronomiczna wycieczka
27 września uczniowie klas 2G i 3G, wraz z opiekunami, wzięli udział w XV Dolnośląskim Festiwalu Nauki, poprzez wysłuchanie wykładu dr Mirosławy Teleszko nt.: Tajemnicze owoce z naszych ogrodów. Teraz berberys, aronia czy aktinidia nie mają przed nami tajemnic.
Następnie udaliśmy się do browaru „Złoty Pies” mieszczącego się na wrocławskim rynku. O pracy piwowara opowiedział nam Główny Piwowar dr Łukasz Szwed. Pan Łukasz dokładnie opisał wszystkie etapy produkcji piwa tj. zacieranie, filtrowanie czy fermentacja. Wytłumaczył dlaczego nazywanie piwa zupą chmielową jest błędem oraz pokazał każdy zakamarek browaru. Byliśmy nawet w piwnicy.
- Przed Uniwersytetem Przyrodniczym
- W browarze
- W browarze
- i przed browarem
Udało się nam nawet, na chwilę odciągnąć Szefa kuchni od pracy. Szef Piotr pokazał nam swoje miejsce pracy oraz opowiedział o serwowanych potrawach. Szef specjalizuje się w kuchni regionalnej. Bliska jest mu również filozofia slow food.
Wiecie, że kuchnia w Złotym Psie jest największą powierzchniowo kuchnią na Rynku we Wrocławiu? Uczniowie CKZiU otrzymali zaproszenie na staż od Szefa, który obiecał, że staż w Złotym Psie nie polega lepieniu pierogów ani obieraniu ziemniaków.
JAH
————————————————————————————————————————————————————————
3G w Probusie
25 kwietnia klasa 3G wraz z wychowawczynią Kamilą Rosińską zwiedziła Browar Probus w Oławie. Uczniowie klasy gastronomicznej zapoznali się z procesem technologicznym warzenia piwa od surowców po gotowy wyrób. Pracownicy browaru opowiedzieli historię związaną z tym zabytkowym budynkiem, oprowadzili nas po całym obiekcie: kuchni, salach konferencyjnych, hotelu i części fitness. Bardzo dziękujemy za zaangażowanie i poświęcony czas.
————————————————————————————————————————————————————————-
Weronika i Martyna z wyróżnieniem w konkursie międzynarodowym
XI Europejski Konkurs Kulinarny „EKOGALA 2016”
8-10.12.2016 w Centrum Wystawienniczo – Kongresowym w Jasionce k. Rzeszowa odbył się XI Europejski Konkurs Kulinarny „EKOGALA 2016”. Naszą szkołę reprezentowały uczennice kl. 2G – Weronika Żygadło i Martyna Kirkiewicz pod kierunkiem Ewy Górnickiej, nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Przygotowywanie potrawy
Uczennice przygotowały potrawę, do sporządzania której obowiązkowo należało użyć następujących surowców: dowolny element kulinarny tuszki z kurczaka, mrożonych borowików, wątróbki drobiowej, mrożonych owoców i warzyw firmy Oerlemans: (żurawinę, szparagi i groszek cukrowy w strąkach) oraz przyprawy firmy Prymat.
Naszym konkursowym daniem był „Grillowany filet z kurczaka faszerowany wątróbką i borowikami podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie sosu żurawinowego”.
Nasz zespół był jednym z 12 biorących udział w konkursie. Inne zespoły były m.in. z: Iwonicza Zdroju, Sandomierza, Zakopanego, Bochni, Gorlic i 3 zespoły spoza naszego kraju – ze Słowacji i Ukrainy.
Potrawa dziewcząt zyskała uznanie jury konkursu i zdobyła wyróżnienie!
——————————————————————————————————————————
Drób na europejskim poziomie
Weronika Żygadło i Martyna Kirkiewicz z klasy 2G przygotowały potrawę „grillowany filet z kurczaka faszerowany wątróbką i borowikami podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie sosu żurawinowego” i pojadą na XI Europejski Konkurs Kulinarny organizowany w Rzeszowie w ramach X Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA 2016 przy współpracy Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego.
Nasz zespół jest jednym z 12 biorących udział w konkursie. Inne zespoły są m.in. z: Iwonicza Zdroju, Sandomierza, Zakopanego, Bochni, Gorlic i 3 zespoły spoza naszego kraju – ze Słowacji i Ukrainy. Tematem tegorocznej edycji konkursu jest drób, a konkretnie dowolny element z kurczaka. Dodatkowo w przygotowaniu potrawy konkursowej należy wykorzystać: wątróbkę drobiową, borowiki mrożone i mrożone owoce i warzywa firmy Oerlemans: żurawinę, szparagi i groszek cukrowy w strąkach oraz przyprawy Prymat. Konkursowe danie zasadnicze musi składać się z elementów: składnik główny, składnik skrobiowy i składnik witaminowy, dowolnie sos i elementy dekoracyjne (czyli garni). Potrawa naszych uczennic „grillowany filet z kurczaka faszerowany wątróbką i borowikami podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie sosu żurawinowego” zdobyła uznanie podczas eliminacji (należało wykonać potrawę, wysłać przepis oraz zdjęcie dania).
Konkurs adresowany jest wyłącznie do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Co roku konkurs rozgrywany jest z innym tematem przewodnim. Konkurs zostanie rozegrany w zespołach dwuosobowych w dn. 9-10.12.2016 r. w Rzeszowie w hali Centrum Wystawienniczo – Kongresowego w Jasionce.
Opiekunką uczennic jest Ewa Górnicka.
——————————————————————————————————————————————————————–
Europejski tydzień umiejętności zawodowych
Pasowanie, konkurs i Erasmus+
8 grudnia 2016 roku w Hotelu Oławian w Oławie odbył się konkurs na najpiękniejszy stół bożonarodzeniowy „Magia Świąt”, pokaz umiejętności tanecznych i wokalnych oraz prezentacja efektów projektu praktyk w ramach programu Erasmus+. Wszystkie te wydarzenia były związane z Europejskim Tygodniem Umiejętności Zawodowych.
I miejsce „Magia Świąt”
Magiczne stoły
Od rana w hotelu krzątali się uczniowie – uczestnicy konkursu. Zgłosiło się 20 drużyn z regionu: z Oławy, Ziębic, Ludowa Polskiego. Zwyciężył zespół z ZSP w Ziębicach, II miejsce przypadło uczennicom klasy 4T z CKZiU w Oławie, III miejsce zajęli uczniowie z ZSP nr 2 w Dzierżonioiwe. Wyróżniono uczennice klasy 1H z CKZiU w Oławie. Specjalną nagrodę otrzymał zespół nr 14 za oryginalność pomysłu.
II miejsce
Pokaz talentów
Uczennice CKZiU prezentowały talent wokalny z utworach związanych tematycznie z Hiszpanią i świętami Bożego Narodzenia. Manuela Pawlak z klasy 3HT prezentowała taniec z hula-hop.
Podsumowanie projektu
od 2 do 30 listopada grupa 16 uczniów z techników: gastronomicznego, hotelarstwa i turystycznego odbywała staże zawodowe na Teneryfie. Uczniowie pracowali jako animatorzy czasu wolnego w kompleksach hotelowych, w restauracjach oraz w kuchni. Wyjazd odbył się w ramach Erasmus+ – EUROPEJSKIE PRAKTYKI-EUROPEJSKI PRACOWNIK.
Pasowanie
Podczas imprezy odbyło się także coroczne pasowanie uczniów klas pierwszych. Maria Domaradzka, dyrektor CKZiU i Teresa Maraj, dyrektor Hotelu Oławian pasowały hotelarzy repliką klucza hotelowego a gastronomów wielką chochlą.
Zwyczaje i smakołyki
Maria Bednarczyk, jedna z organizatorek imprezy, przedstawiła zwyczaje świąteczne i noworoczne Hiszpanów. Mówiła też o potrawach, a niektóre z nich przygotowane były do degustacji. Organizatorzy zadbali również o przekąski w stylu hiszpańskim.
Organizatorzy: Barbara Mueller, Maria Bednarczyk, Maria Rataj – Bachul, Małgorzata Słabicka – Kędra, Artur Marszałek.
Za pomoc dziękujemy: Teresie Maraj, Jerzemu Kamińskiemu oraz jury: Bożenie Potoczny, Annie Ślipko (oraz ponownie Teresie Maraj i Jerzemu Kamińskiemu).
Fot.
———————————————————————————-
Kulinarny rajd mistrzów
18 listopada 2016 roku klasa 2G, pod opieką Ewy Górnickiej i Marty MIkody, uczestniczyła jako publiczność, w V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kulinarny Rajd Mistrzów” organizowanym przez Haston City Hotel. Konkurs zawodowych kucharzy poprzedzony był rozgrywkami uczniów szkół gastronomicznych, biorących udział w II Wrocławskim Kulinarnym Rajdzie Młodych Mistrzów.
Nasi uczniowie mieli przyjemność poznać znakomitych szefów kuchni, którzy zasiadali w jury konkursu: Jerzego Pasikowskiego, Karola Okrasę, Roberta Sowę, Marcina Budynka i Theo Vafidisa. Uczennice naszej szkoły – Nikola Janiszewska, Dominika Paluch i Eliza Wiśniowska zostały wybrane przez Karola Okrasę jako jury degustacyjne, dzięki czemu mogły posmakować potraw przygotowywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, a także wymienić swoje spostrzeżenia odnośnie smaku, technik sporządzania czy dekoracji konkursowych potraw.
——————————————————————————————————————————————————————–
Z wizytą na Wydziale Przyrodniczo – Technologicznym UP we Wrocławiu
W piątek 22 maja klasy 1G i 1HT wyjechały do Wrocławia, aby zapoznać się z ofertą edukacyjną Uniwersytetu Przyrodniczego, a konkretnie z jego największym wydziałem – Przyrodniczo-Technologicznym.
Skorzystaliśmy z porannej pięknej pogody i sprawdziliśmy czy w Ogrodzie Japońskim wszystko już kwitnie. Przyroda nas pozytywnie zaskoczyła różnorodnością barw i zapachów kwitnących rododendronów i azalii.
Po tej krótkiej chwili przyjemności zasiedliśmy na sali wykładowej…..
Tematem spotkania były odnawialne źródła energii. Spotkanie rozpoczął dr Przemysław Bukowski z Instytutu Inżynierii Rolniczej. Podczas wykładu „Wodór paliwem przyszłości” słuchacze poznali dość ciekawe i zaskakujące właściwości tego pierwiastka. Naukowiec wyjaśnił dlaczego samochody jeżdżące na wodór są bardziej ekonomiczne, wydatniejsze i przyjazne środowisku od tradycyjnych. Zaznaczył, że uczelnia wspiera upowszechnienie energii wodorowej.
Po wykładzie uczestniczyliśmy w warsztatach, które były już bliższe naszym zainteresowaniom i dotyczyły suszonych owoców i warzyw.
Tematem drugiego warsztatu były mykotoksyny, czyli związki chemiczne produkowane przez grzyby. Poznaliśmy ich nazwy, wygląd a nawet zapach. Przyjrzeliśmy się im też pod mikroskopem.
Ostatni etap dotyczył odnawialnych źródeł energii.
Wykorzystanie roślin do celów energetycznych.
Energetyka wodna
Minienergetyka wiatrowa
Energetyka słoneczna
A na koniec poznaliśmy sympatycznego pana profesora, który w telegraficznym skrócie opowiedział o nowoczesnym udoju krów. Było bardzo wesoło!
Opiekunowie grupy:
Kamila Rosińska
Ewa Swynarczuk
————————————————————————————————————————————————————————-
Drużyna z CKZiU na podium
27 marca2015r. uczniowie z klasy 4g zdobyli II miejsce w konkursie wojewódzkim „Mini projekt badawczy” w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych, zorganizowanym w Wyższej Szkole Logistyki i Transportu we Wrocławiu. Szkołę reprezentowali: Adrianna Osyda, Rafał Góreczny i Marek Markowski.
Ich zadaniem było publiczne zaprezentowanie przed ekspertami – pracownikami naukowymi uczelni projektu „Master Chef – pokaż co potrafisz”, czyli szkolnego konkursu gotowania. Podczas wystąpienia uczniowie opowiadali o potrawach przygotowywanych podczas konkursu, produktach, jakich użyli oraz o swoich wrażeniach. Eksperci pytali o przepisy, łączenie składników, a nawet o wykorzystanie owoców południowych. Nie było łatwo, jednak opanowanie i wiedza zapewniły nam sukces. Centrum zawsze w centrum!
Opiekunem grupy była Małgorzata Słabicka – Kędra
__________________________________________________________________________________________________
MASTER CHEF – pokaż, co potrafisz…
16 lutego 2015 r. na warsztatach szkolnych odbył się konkurs „MASTER CHEF – pokaż co potrafisz”. Organizatorem konkursu była p. Małgorzata Słabicka – Kędra, a uczestnikami uczniowie z klasy 4G: Marek Markowski, Adrianna Osyda i Rafał Góreczny.
Uczniowie realizowali mini projekt badawczy w zakresie innowacyjnego zastosowania w praktyce wiedzy z obszaru zawodu technik organizacji usług gastronomicznych.
Rafał Góreczny przygotował aż trzy dania: jako przystawkę – „Makaron tagliatelle z suszonymi pomidorami szynką parmeńską i oliwkami”, danie zasadnicze – „Pierś z kurczaka w bulionie z wątróbką drobiową, boczkiem wędzonym i warzywami z ryżem”, deser – „Tarta z gruszkami, jabłkami i miodem”. Pyszności!
Ada Osyda serwowała: „Tagliatelle z brokułami”, „Prosciutto i jajkiem sadzonym”, a na deser „Zmiksowane owoce kiwi i banan z jogurtem i granatem”.
Marek Markowski przygotował „Lasagne z mięsem mielonym i warzywami” oraz „Grillowana gruszkę z miodem i cynamonem.”.
Potrawy palce lizać.
———————————————————————————————————————————————————————-
Pasowanie uczniów klas techników z branży ho-ga – tur
Rafting i nelsonka były zagadką!
7 października przyjęliśmy w szeregi naszej szkoły kolejnych uczniów! Pierwszoklasiści z techników ho-ga-tur zostali pasowani repliką klucza hotelowego, mapą i chochlą, uroczystość odbyła się w Hotelu Oławian.
Pasowanie uczniów branży ho-ga-tur odbywa się od pięciu lat, za każdym razem w innym hotelu oławskim. Miejsce pasowania jest więc związane z przyszłymi zawodami młodych ludzi.
Przed uroczystym pasowaniem zebrani wysłuchali krótkiej prezentacji na temat osobliwych hoteli Europy, następnie uczniowie musieli zmierzyć się z pytaniami dotyczącymi ich branży. Poradzili sobie całkiem dobrze, mimo, że nie wiedzieli, co to jest rafting czy nelsonka, ale wszystko jeszcze przed nimi – dopiero rozpoczynają swoją przygodę z zawodem.
Pasowania dokonały: Maria Domaradzka, dyrektor Centrum oraz Anna Antosik, manager hotelu.
Część oficjalną przygotowali uczniowie klas drugich technikum i nauczyciele przedmiotów zawodowych. Impreza zakończyła się poczęstunkiem przygotowanym przez klasę 4G wspieraną przez kolegów z klasy 2G.
2013/2014
Będą studiować technologię żywienia?
Uczniowie klas gastronomicznych 11 kwietnia 2014 roku odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, gdzie poznali nowocześnie wyposażone laboratoria Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością. Podczas Dnia Otartego zapoznali się z ofertą edukacyjną na kierunki technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia, towaroznawstwo oraz żywienie człowieka oraz kół naukowych działających na UP.
Wycieczka po laboratoriach, fot. JAH
Po laboratoriach oprowadziła ich mgr Marta Pokora, która objaśniła zasady działania oglądanych urządzeń. Uczniowie mieli też okazję wysłuchać bardzo ciekawego wykładu o kuchni molekularnej oraz spróbować kawioru o smaku miętowym.
Dzięki tej wycieczce zobaczyli, w jakich warunkach odbywa się nauka na Wydziale Nauk o Żywności, a wielu uczniów już zaczęło snuć plany, aby w przyszłości właśnie tam zdobyć wyższe wykształcenie.
Opiekunowie wycieczki: Maria Rataj-Bachul, dr Jagoda Ambrozik – Haba, Lucyna Seredyńska, Joanna Puławska.
Czy będą najlepsi w zawodzie?
18 marca 2014 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu odbył się etap regionalny konkursu na NAJLEPSZYCH UCZNIÓW W ZAWODZIE. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z klasy 3G: Ada Osyda, Patryk Chudzik i Rafał Góreczny ich opiekunem była Małgorzata Słabicka-Kędra.
Zadaniem uczniów było przygotowanie zakąski i dania zasadniczego z wykorzystaniem dolnośląskich produktów tradycyjnych i regionalnych. Nasi uczniowie przygotowali: terrinę z karpia milickiego podawanego z sałatką ze szparagów i rukoli oraz grzanką, polędwicę wołową z omletem ziołowym z natką pietruszki podawaną z purée ziemniaczanym z selerem oraz purée z marchewki i sałatką z cykorii. Ogłoszenie wyników wkrótce, trzymajcie kciuki!
Powiatowy Konkurs „Magia Świąt”
10 grudnia 2013 roku w ZSP NR 1 odbył się powiatowy konkurs pt. „Magia Świąt” na najpiękniejszy stół świąteczny.
Od 9.00 uczniowie rozpoczęli przystrajanie stołów. W konkursie udział brały 24 zespoły. Po 10.00 wszyscy już skończyli a jury udało się na obrady i o 13.00 ogłoszony wyniki.
Wyróżnienie zdobył zespół z Liceum Ogólnokształcącego i jeden zespół z naszej szkoły. Trzecie miejsce zajęła klasa 1T, drugie 2G i pierwsze miejsce 1H. Zwycięska drużyna była w składzie: Paulina Bień, Jessica Grabiec Patryk Kaczor , Wiktor Więckowski.
W jury zasiedli: Joanna Kruk- Gręziak, wicestarosta, Małgorzata Łagowska ze Starostwa Powiatowego, Jerzy Kamiński, Gazeta Powiatowa- Wiadomości Oławskie, Urszula Dudzik z Hotelu Sobieski oraz Maria Domaradzka, dyrektor ZSP 1.
Konkurs uświetnił występ szkolnego zespołu muzycznego.
Patrycja Turczańska
Pasowanie ho-ga-tur 2013
30 września 2013 roku o godz. 13: 00 w Hotelu „Oławian” odbyło się uroczyste pasowanie HO-GA-TUR, uczniów pierwszych klas Technikum Hotelarstwa, Organizacji Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Obsługi Turystycznej z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Oławie.
Maria Domaradzka i Teresa Maraj pasują uczniów klasy 1H repliką klucza hotelowego.
Uroczystość rozpoczęła się występem szkolnego chóru „Choco”. Następnie powitano gości a Maria Bednarczyk, nauczycielka przedmiotów turystycznych wygłosiła krótki wykład na temat branży turystycznej.
Zadania dla pierwszaków
Uczniowie klas pierwszych musieli zmierzyć się z quizem i przygotowanymi specjalnie dla nich zadaniami, np. ubieranie pościeli, odpowiadanie na pytania branżowe. Wszystko po to, aby sprawdzić ich predyspozycja zawodowe i umiejętności. Drużyny były poddane ocenie jury. Najlepiej z zadaniami poradziła sobie klasa IT.
Uczniowie wykonują jedno z zadań – ubieranie pościeli.
Impreza odbyła się w Hotelu Oławian, który przygotował dla gości część poczęstunku oraz napoje.
Kluczem, widelcem i mapą
Po zakończeniu pierwszej części nastąpiło uroczyste pasowanie, poprowadzone przez Marię Domaradzką, dyrektor ZSP Nr 1 oraz Teresą Maraj, właścicielkę hotelu „Oławian”. Uczniowie pasowani byli za pomocą repliki wielkiego hotelowego klucza, widelca oraz zwiniętej mapy.
Uczniowie klasy gastronomicznej byli pasowani wielkim widelcem.
Na zakończenie uczniowie i goście zostali zaproszeni na poczęstunek. Uroczystość przygotowali nauczyciele przedmiotów zawodowych (Barbara Muller, Maria rataj – Bachul i Maria Bednarczyk) i koledzy ze starszych klas.
Iza Kowalska
Fot. Iza Kowalska, klasa dziennikarska
Sukces w gastronomii
Sylwia Bondzio i Laura Pilucik z klasy 4G zajęły II miejsce w konkursie hotelarsko- gastronomiczno – turystycznym o tytuł „Profesjonalista i Mistrz w branży turystycznej”.
Nasze uczennice z opiekunką.
Konkurs odbył się 9 kwietnia w Regionalnej Szkole Turystycznej Technikum im. Jana Pawła II w Polanicy Zdroju, była to VII edycja a patronat przyjęli: Krajowy Ośrodek Wsparcia Edukacji Zawodowej i Ustawicznei w Warszawie, Dolnośląski Kurator Oświaty i Starosta powiatu kłodzkiego.
Konkurs składał się z wielu zadań, uczniowie musieli przygotować menu, wykonać potrawę, nakryć stół oraz zadbać o walory estetyczne.
Nasz zespół brał udział w kategorii gastronomia. Opiekunem uczennic była Maria Rataj – Bachul.
Najpiękniejsze stoły świąteczne
6 i 7 grudnia 2012 roku po raz kolejny w naszej szkole, w SCI, odbył się konkurs na ozdoby świąteczne. Obejmował on cztery kategorie: stroik świąteczny, kartka świąteczna, piernikowe cacko, świąteczny stół (praca w zespołach). Najlepszy stół świąteczny przygotowali uczniowie z klasy 2 „H”.
Co zdecydowało o wygranej
Jury brało pod uwagę następujące kryteria: estetyka prac, pomysłowość, oryginalność, znajomość tradycji i obyczajów świątecznych, znajomość zasad nakrywania stołu, umiejętność pracy w grupie.
Jak nam powiedziała pani Joanna Puławska, jedna z jurorek, w tym roku na stołach pojawiła się duża różnorodność kolorystyczna. Pomysłowość uczniów sprawiła, że poziom konkursu zdecydowanie wzrósł. Było wiele elementów przykuwających uwagę.
Nagrody zostały rozdane 7 grudnia przez wicedyrektor Ewę Stelczyk.
I miejsce zdobyła klasa II „H”: M. Stanasiuk, A. Poświstak, K. Anysz, K. Posmyk
II miejsce klasa I „G”: B. Kowaliszyn, D. Długosz, J. Milewski, K. Gilewicz, A. Babij, A. Bożek
III miejsce: A. Bułat, P. Grądziel, K. Kutowińska
Miejsca w pozostałych kategoriach:
Piernikowe cacko – A. Maziarczyk IV „G”
Stroik, kartka świąteczna – IV „G”
Bombka – W. Żelazowska I „T”
Anioł – A. Ziółkowska I „D”
Prace konkursowe oceniało jury w składzie: Maria Domaradzka, Maria Rataj-Bachul, Maria Bednarczyk oraz Alicja Koniewicz.
Klaudia Lizak
Malwina Lubczyńska
fot. mm
Klasa 4G uczyła się o Solidarności
„Gdańsk miasto wolności – szklakiem historii Europy XX wieku” to projekt edukacyjny, w którym wzięli udział uczniowie klasy 4G. Wraz z wychowawczynią Agnieszką Szawan-Paras oraz opiekunką Adrianną Skrętkowicz spędzili cztery dni w Gdańsku dzięki Fundacji Centrum Solidarności, która pokryła całkowity koszt pobytu.
Projekt, w którego realizacji wzięliśmy udział, przedstawia historię Gdańska w kontekście historii Europy, ze szczególnym uwzględnieniem wydarzeń lat 80 i powstania Solidarności jako początku procesu upadku komunizmu. Każdy dzień był ciekawą lekcją historii poświęconą trzem aspektom: historii Solidarności, II wojnie światowej oraz miastu Gdańsk – jako miastu wielokulturowemu.
Nasza „Droga do Wolności” rozpoczęła się od wystawy o takim właśnie tytule. Oficjalnie powitał nas Jerzy Borowczak, dyrektor Fundacji (jeden z inicjatorów strajku w Stoczni Gdańskiej). Zwiedziliśmy fascynującą multimedialną wystawę, prezentującą burzliwe, historyczne wydarzenia ostatnich trzech dekad – walki Polaków o wolność i sprawiedliwość. Znajdują się tam m.in. słynne tablice z 21 postulatami Sierpnia’80. Zwiedzając wystawę mieliśmy okazję wcielić się w postaci tamtych czasów. Przewodnik Łukasz Darski w rewelacyjny sposób wprowadzał uczniów w panującą wtedy sytuację: strajkowali, stali w kolejce po artykuły spożywcze czy też byli zamknięci w celi.
Kolejnym punktem naszej wycieczki była Stocznia Gdańska oraz Pomnik Poległych Stoczniowców – majestatyczne krzyże z kotwicami – symbolami nadziei, upamiętniające krwawe ofiary strajków robotniczych Grudnia 1970r. Pan Łukasz podzielił nas na grupy i polecił odnalezienie, a następnie opisanie różnych elementów Pomnika Stoczniowców, bramy Stoczni Gdańskiej i całego założenia pomnikowego.
Pobyt w Gdańsku nie odbył się bez wizyty na Westerplatte, dokąd udaliśmy się statkiem, by oddać hołd bohaterom 182 – osobowej załogi strażnicy. Na cyplu zwiedziliśmy ocalały bunkier po przedwojennej polskiej składnicy wojskowej. To ją świtem 1 września 1939 roku zaatakowali Niemcy. Panowała tam niepowtarzalna atmosfera, którą zawdzięczamy przewodnikowi, opowiadającemu o innowacyjnej konstrukcji schronu.
Gdańsk zaskoczył nas także dużą ilością zabytków architektury mieszczańskiej, sakralnej, militarnej i portowej. Jest on dziedzictwem stu wieków fascynującej kultury, burzliwej historii, ale także miejscem, które ma wyjątkową atmosferę, gdzie przeszłość i współczesność w doskonałej harmonii tworzą niepowtarzalny widok. Popularne symbole, które zapadły w naszej pamięci to: gotycka Bazylika Mariacka, kościół Św. Brygidy, Długi Targ – jeden z najpiękniejszych rynków Europy – otoczony szeregiem fasad renesansowych kamienic ze znajdującym się w Centrum posągiem Neptuna oraz stary średniowieczny Żuraw drzemiący u brzegu Motławy.
Ostatniego dnia wzięliśmy udział w tak zwanych „grach ulicznych” – podzieleni na grupy mięliśmy do wykonania zadania polegające na odnalezieniu obiektów znajdujących się na Starówce. Rozwiązaniem był numer telefonu naszego przewodnika.
Na koniec podsumowaliśmy nasz pobyt w Gdańsku, przygotowując prezentacje o tym co widzieliśmy, zapamiętaliśmy, co zrobiło na nas największe wrażenie. Były one bardzo ciekawe, kreatywne. Każda z grup pokazała zdobytą wiedzę prezentując scenkę, wiersz czy plakat.
Podsumowując, należy powiedzieć, że warto było być w Gdańsku. Wycieczka okazała się prawdziwą lekcją historii, przekazaną w bardzo niekonwencjonalny sposób, pokazującą „Drogę Polaków do Wolności”.
Agnieszka Szawan-Paras
__________________________________________________________________________________________________
Konkurs świąteczny 2012
6 i 7 grudnia 2012 roku po raz kolejny w naszej szkole, w SCI, odbył się konkurs na ozdoby świąteczne. Obejmował on cztery kategorie: stroik świąteczny, kartka świąteczna, piernikowe cacko, świąteczny stół (praca w zespołach). Najlepszy stół świąteczny przygotowali uczniowie z klasy 2 „H”.
Co zdecydowało o wygranej
Jury brało pod uwagę następujące kryteria: estetyka prac, pomysłowość, oryginalność, znajomość tradycji i obyczajów świątecznych, znajomość zasad nakrywania stołu, umiejętność pracy w grupie.
Jak nam powiedziała pani Joanna Puławska, jedna z jurorek, w tym roku na stołach pojawiła się duża różnorodność kolorystyczna. Pomysłowość uczniów sprawiła, że poziom konkursu zdecydowanie wzrósł. Było wiele elementów przykuwających uwagę.
Nagrody zostały rozdane 7 grudnia przez wicedyrektor Ewę Stelczyk.
I miejsce zdobyła klasa II „H”: M. Stanasiuk, A. Poświstak, K. Anysz, K. Posmyk
II miejsce klasa I „G”: B. Kowaliszyn, D. Długosz, J. Milewski, K. Gilewicz, A. Babij, A. Bożek
III miejsce: A. Bułat, P. Grądziel, K. Kutowińska
Miejsca w pozostałych kategoriach:
Piernikowe cacko – A. Maziarczyk IV „G”
Stroik, kartka świąteczna – IV „G”
Bombka – W. Żelazowska I „T”
Anioł – A. Ziółkowska I „D”
Prace konkursowe oceniało jury w składzie: Maria Domaradzka, Maria Rataj-Bachul, Maria Bednarczyk oraz Alicja Koniewicz.
Klaudia Lizak
Malwina Lubczyńska
__________________________________________________________________________________________________
Pasowanie 2012
„HO-GA-TUR 2012″ – pasowanie uczniów pierwszych klas Technikum Hotelarstwa, Obsługi Turystycznej oraz Organizacji Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 im. Tadeuszu Kościuszki w Oławie odbyło się 27 września 2012, o godz. 13.00 w Hotelu Jakub Sobieski w Oławie.
Hotelarze byli pasowani kluczem…
… a uczniowie „gastronomika” chochlą.
Mapa to atrybut uczniów Technikum Obsługi Turystycznej.
„HO-GA-TUR ” organizowane jest zawsze w pierwszym miesiącu roku szkolnego. Uroczystośc rozpoczęła Maria Bednarczyk – nauczycielka przedmiotów turystycznych, przedstawiła ona ciekawą prezentację zachęcającą do nauki w branży turystycznej.
Pasowanie odbyło się w nowej restauracji Hotelu Jakub Sobieski.
Następnie odbył się quiz dla pierwszaków, musieli oni także sprostać wielu różnym zadaniom, które miały sprawdzić ich umiejętności. Wszystko oceniane było przez surowe jury: Paris Hilton, Magdę Gessler oraz Wojciecha Cejrowskiego.
Uczniowie wykonali zadania prawidłowo. Jury orzekło: „Wszyscy wygrali, ponieważ są uczniami tej szkoły. ZSP NR 1 W OŁAWIE.”
Po zakończeniu pierwszej części nastąpiło uroczyste pasowanie, przeprowadzone przez dyrekcję szkoły: Marię Domaradzką i Ewę Stelczyk oraz Urszulę Dudzik, manager hotelu .
Na zakończenie goście i uczniowie zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez klasę 2g i 4g, dodatkową atrakcją było zwiedzanie hotelu Jakub Sobieski.
Uroczystość zorganizowali nauczyciele przedmiotów zawodowych, a koordynatorem była Barbara Muller. Pasowanie odbywa się w naszej szkole od trzech lat. Pierwsze miało miejsce w hotelu Jakub Sobieski, drugie w Hotelu Marta. Tegoroczna uroczystość zagościła w hotelu Sobieski, w nowej Sali restauracyjnej.
Tekst; Karina Różycka
Fot. Karolin
__________________________________________________________________________________________________
Pasowanie „ho-ga tur” 2011
http://archiwum.ckziu.olawa.pl/o-szkole/archiwum/20112012-2/
Najpiękniejsze stoły świąteczne!
Drużyna z klasy 3G zajęła pierwsze miejsce w konkursie na najładniejszy stół świąteczny. Konkurs odbył się 16 grudnia 2010 roku, w Szkolnym Centrum Informacji. Uczniowie przygotowali do konkursu 16 stołów, trzy pierwsze miejsca zdobyły drużyny z klasy trzeciej Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych. Najlepsi jednak byli: Małgorzata Kośminska, Monika Wolańczuk, Małgorzata Leśniowska, Elżbieta Winogradow, Paulina Szefler i Mateusz Happel.
Stół nr 6 jury oceniło najwyżej.
2 miejsce – także grupa z 3G.
3 miejsce