04/04/2011
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych to szkoła, która daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Szeroki zakres wiedzy i umiejętności z dziedziny gastronomii pozwala uczniowi dobrze przygotować się do przyszłej pracy.
Absolwent tego technikum powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Co Ci daje nauka w technikum żywienia i usług gastronomicznych?
- Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe.
- Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki.
- Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy.
Gdzie może pracować technik żywienia i usług gastronomicznych?
Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
- Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą.
- Zakładach zbiorowego żywienia.
- Własnej firmie gastronomicznej.
Przedmioty rozszerzone:
– chemia
– język obcy
Przedmiot uzupełniający:
– historia i społeczeństwo
Przedmioty kierunkowe: