04/04/2011

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych to szkoła, która daje wiele możliwości zawodowych i rozwijania zainteresowań kulinarnych. Szeroki zakres wiedzy i umiejętności z dziedziny gastronomii pozwala uczniowi dobrze przygotować się do przyszłej pracy.

gastro

 

Absolwent tego technikum powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Co Ci daje nauka w technikum żywienia i usług gastronomicznych?

  • Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe.
  • Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki.
  • Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy.

Gdzie może pracować technik żywienia i usług gastronomicznych?

Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:

  • Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą.
  • Zakładach zbiorowego żywienia.
  • Własnej firmie gastronomicznej.

Przedmioty rozszerzone:

– chemia

– język obcy

Przedmiot uzupełniający:

– historia i społeczeństwo

Przedmioty kierunkowe:

Biuletyn Informacji Publicznej