25/04/2018
Klasa 3G na live – cooking w restauracji Sukiennice 7
12 kwietnia wrocławska restauracja Sukiennice 7 gościła uczniów klasy 3G na pokazie kulinarnym – był to live cooking zorganizowany specjalnie dla naszych uczniów.
Ekipa kucharzy restauracji, z szefem kuchni Mateuszem Malinowskim na czele, opracowała, a następnie przygotowała na żywo dla uczniów następujące menu:
Przystawka
Kiszone i gotowane buraki/ selekcja pomidorów/ granita z sera koziego/ sos chimichurri
Zupa
Krem z topinamburu
Danie główne
Pierś z kurczęcia przyrządzona w sous – vide z dynią piżmową i smażonymi warzywami z emulsją tymiankową
Deser
Ganache czekoladowy z paloną bezą i malinami
Dla uczniów był to czas, podczas którego mistrzowie fachu udzielali im cennych wskazówek i dzielili się swoim doświadczeniem zawodowym.
Wycieczka została sfinansowana z nagrody, którą klasa zdobyła w konkursie organizowanym przez oławski oddział SGB Banku Spółdzielczego – „Kasa dla klasy”.
Pomysłodawczynią i organizatorką wycieczki była Ewa Górnicka.